Chinees-Congolees programma: premier Sama Lukonde vraagt om aan verwachtingen van de Congolezen te voldoen (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese eerste minister Jean-Michel Sama Lukonde Kyenge heeft gisteren een ceremonie geleid om de activiteiten van het Chinees-Congolese programma nieuw leven in te blazen. Hij deed dat in de kantoren van het ‘Agence de Pilotage, de Coordination et de Suivi des Conventions de Collaboration signées entre la République Démocratique du Congo et les partenaires privés’ (APCSC). De ceremonie volgt op de ondertekening op 15 maart van aanhangsel nummer 5 bij de Chinees-Congolese overeenkomst, schrijft Le Potentiel.

Dit Chinees-Congolese programma, dat in zijn oorspronkelijke vorm in 2008 werd ondertekend, oogstte kritiek omdat het niet voldeed aan de verwachtingen van de Congolese bevolking op het gebied van infrastructuur. De Chinezen hadden beloofd om infrastructuur te realiseren in ruil voor de ontginning van natuurlijke rijkdommen. Het programma lag een tijdlang stil om nieuwe onderhandelingen mogelijk te maken.

Dankzij het resultaat van de nieuwe besprekingen kan het programma nu op een nieuwe basis worden gelanceerd, in de hoop dat alle betrokken partijen tevreden zullen zijn. Daarom roept de eerste minister het APCSC op om voort te bouwen op deze ervaring van het Chinees-Congolese programma en die toe te passen op andere samenwerkingsovereenkomsten.

Zoals de directeur-generaal, Freddy Yodi Shembo, uitlegt, is het APCSC een strategisch instrument van de regering, in die zin dat het haar instrument is voor de geïntegreerde ontwikkeling van het land. Het APCSC ziet zichzelf als de schakel tussen de exploitatie van natuurlijke rijkdommen en de behoefte aan basisinfrastructuur. Het fungeert ook als schakel tussen de verschillende partijen en entiteiten die betrokken zijn bij projecten die voortkomen uit samenwerkingsovereenkomsten op het gebied van basisinfrastructuur en natuurlijke rijkdommen.

“Met alle respect wil ik het APCSC en zijn directeuren feliciteren, evenals alle andere structuren, die een opmerkelijke rol hebben gespeeld bij de succesvolle afronding van deze wijziging”, zei Sama Lukonde. “Deze heronderhandeling vormt een nieuw keerpunt voor de herlancering van de activiteiten van het Chinees-Congolees programma.”

Het evenement werd georganiseerd onder het beschermheerschap van president Félix Tshisekedi en werd bijgewoond door leden van het kabinet van het staatshoofd en verschillende leden van de regering.

© CongoForum, 19.03.24 (rk)

Beeld – bron: Jean-Michel Sama Lukonde en de Chinese ambassadeur in de DR Congo, Zhu Jing/Primature/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.